Weergaven navigatie

Evenement weergaven navigatie

Vandaag

Gedeeltelijke Maansverduistering

Op vrijdag 19 november 2021 vindt een gedeeltelijke maansverduistering plaats. De Maan beweegt zich dan door de schaduw van de Aarde, zodat er op een deel van het maanoppervlak geen direct zonlicht meer valt en het lijkt alsof er een hap uit de Maan is genomen. In de Benelux is alleen het begin van de eclips zichtbaar.

De meteorenzwerm Geminiden

De meteorenzwerm Geminiden bereikt op dinsdag 14 december 2021, rond 5:15 uur, zijn maximum. De meteoren van de Geminiden zijn gemiddeld snel, gelig van kleur, vaak helder en hebben korte sporen. Wanneer de radiant in het zenit zou staan, zouden er van deze zwerm naar verwachting gemiddeld zo'n 120 meteoren per uur vallen.

Komeet Leonard

De kans is groot dat we in december 2021 een komeet met het blote oog kunnen zien. Zo scheert de komeet C/2021 A1 'Leonard' op 12 december 2021 op een afstand van 34,9 miljoen kilometer langs de aarde en staat deze komeet op 3 januari 2022 het dichtst bij de zon. Volgens recente berekeningen en schattingen zal de komeet C/2021 A1 'Leonard' rond 10 december helder genoeg moeten zijn om met een verrekijker te kunnen zien en in het beste […]

De meteorenzwerm Boötiden

De meteorenzwerm Boötiden bereikt op maandag 3 januari 2022, rond 23:15 uur, zijn maximum. De meteoren van de Boötiden hebben lange sporen en zijn zwak en blauwachtig.

Lichtende Nachtwolken

De grootste kans om lichtende nachtwolken te zien is rondom de langste dag van het jaar, grofweg tussen 15 juni en 15 juli. En dan vooral een uur na zonsondergang en voor zonsopkomst. De wolken bestaan uit fijn gruis en stof met een flinterdun ijs- of rijplaagje eromheen.

error: Content is protected !!
×

Neem contact op via Whatsapp

× Heb je een vraag? Neem contact op!