5 herkenbare situaties voor een beginnende fotograaf

Er zijn situaties die je hoe dan ook gaat tegenkomen wanneer je start met fotografie. Vijf van deze situaties en mijn bijbehorende adviezen lees je hieronder! Heb jij ook goede tips? Laat ze achter in de reacties!

Situatie 1: Vloekend weer naar huis..

Het weer is goed, je hebt een mooie locatie uitgekozen en hebt eindelijk een avond vrij om te gaan fotograferen! 20 minuten lopen is die mooie foto wel waard natuurlijk. Eenmaal aangekomen op de locatie zie je dat de wolken door de avondzon beginnen te verkleuren en alle ingrediënten aanwezig zijn voor prachtige foto’s!

Je plaatst je statief, bepaalt je compositie en dan zie je het. Je accu is zo goed als leeg, of je SD-kaartje zit nog thuis ligt omdat je gisteren foto’s naar je laptop hebt overgezet. In de 20 minuten dat jij vloekend naar huis loopt, negeer je het feit dat de meest prachtige luchten boven je hoofd te zien zijn..

Edou Hoekstra

Je zult niet de eerste en laatste zijn die dit overkomt. Wat kun je eraan doen?

  • Schaf een extra geheugenkaartje aan die je altijd in je cameratas hebt. Of dit nou een dure of goedkope is maakt niet uit. Je wil er vooral voor zorgen dat je een foto kunt maken als dat nodig is. Tip: Kijk ook eens op Amazon voor mooie deals op geheugenkaarten!
  • Schaf een extra accu aan voor jouw type camera en bewaar deze in je cameratas. Ben je klaar met een shoot? Vervang dan gelijk je accu zodat er altijd een volledig opgeladen accu in je camera zit. Je tweede accu laad je gelijk op en stop je weer terug in je tas. Mocht je dit vergeten, heb je toch altijd een volle accu in je camera!

Situatie 2: Al dat werk voor niets..

Je bent naar een prachtige locatie gereden en wacht geduldig tot jouw foto’s met een lange sluitertijd gemaakt worden vanaf jouw stevige statief. De ene na de andere prachtplaat zie je op het kleine LCD scherm van je camera. Alles lijkt tiptop in orde! Eenmaal thuis aangekomen zie je bewogen sterren, bewegende gebouwen en zijn de foto’s toch minder scherp dan gedacht!

Werken met een lange sluitertijd is prachtig. Overdag kun je in combinatie met een ND-filter water veranderen in een zachte ijslaag of wolken in een mooie bewegende waas. In de nacht kun je juist vele sterren tevoorschijn halen, of lichten van verkeer tot mooie strepen omtoveren.

Langere sluitertijden geven echter ook problemen. De kleinste bewegingen kunnen de foto verpesten. Doordat deze bewegingen minimaal zijn zie je vaak pas thuis dat er iets niet klopt. Hieronder 3 belangrijke tips die deze problemen kunnen voorkomen:

  •  Controleer of jouw objectief vibratie reductie (ook soms vibration control genoemd) heeft en schakel deze uit. Vibratie reductie zorgt ervoor dat jouw foto’s scherper en stabieler zijn wanneer je uit de hand fotografeert, maar met een stevig statief heb je deze functie niet nodig. Integendeel: de motor van de vibratie reductie zorgt voor ongewenste bewegingen in je toestel tijdens het maken van de foto.
  • Zorg dat je werkt met een afstandsbediening of de ingebouwde timer. Het indrukken van de ontspanknop zorgt al voor ongewenste beweging van je camera. Zelf stel ik altijd een timer in van 5 tot 10 seconden. Zo heeft je camera even de tijd om te stoppen met trillen na het indrukken van de ontspanknop.

    Probeer maar eens helemaal in te zoomen met live view, en kijk wat er met het beeld gebeurt wanneer je de camera of ontspanknop aanraakt. Zelfs wanneer de camera op een statief staat, zul je zien dat er enorm veel beweging ontstaat is en dat de camera dus ontzettend gevoelig is voor trillingen.
  • Controleer of je statief een stabiele ondergrond heeft. De meeste camera’s en objectieven brengen nogal wat gewicht met zich mee. Wanneer je statief op zand, modder, gras of andere zachte ondergronden staat kan deze eenvoudig wegzakken tijdens een foto van 30 seconden. Vaak zie je deze verschuiving thuis pas. Druk daarom je statief even hard aan om zeker te weten dat hij niet dieper kan wegzakken. Verzwaar hem desnoods met je rugzak voor extra stabiliteit.

Situatie 3: Hulpeloos in het donker..

Je hebt er veel over gelezen; Astrofotografie en nachtfotografie. ‘Dat kan ik natuurlijk ook!’ Midden in de nacht fiets je naar een afgelegen weiland. Je plaatst je statief in de modder, bevestigt de camera en probeert met de autofocus scherp te stellen. Dit werkt alleen niet helemaal.. ‘Hoe stel ik in hemelsnaam scherp in het donker?’

Fotograferen in de nacht vind ik ontzettend gaaf! Vooral omdat je met je camera beelden naar voren kunt halen die je met het blote oog niet kan zien. Het scherpstellen kan echter heel lastig zijn, zeker wanneer je sterren fotografeert. Met de onderstaande tips gaat het jou toch lukken om scherpe nachtfoto’s te maken.

  1. Open je diafragma zo ver als mogelijk is op jouw objectief. (F1.4 – F3)
  2. Bekijk je compositie door middel van live view
  3. Zoom in op een lichtbron in de buurt van jouw onderwerp(of op de meest felle ster wanneer je op oneindig wil scherpstellen) en plaats het focuspunt op de lichtbron. Probeer vervolgens automatisch scherp te stellen. Lukt dit niet?
  4. Schakel over op handmatig scherpstellen en draai de scherpstelring net zolang tot de lichtbron zo klein mogelijk is. Wanneer je scherpstelling niet juist is zul je waarschijnlijk weinig op live view zien. Sterren zien er dan ongeveer zo uit:

5. Draai net zolang tot de stipjes zo klein mogelijk zijn. Dit werkt ook voor lantaarnpalen of verlichting in huizen. Let op: je scherpstelring is vaak erg gevoelig dus kijk goed op welk punt je de meest kleine puntjes hebt en laat de ring voorzichtig los.

Situatie 4: Straatfotografie-angst!

Je hebt je de hele week verdiept in straatfotografie en loopt nu zelf met je camera over straat. Je bent helemaal voorbereid om prachtige foto’s van mensen te gaan maken. Maar dan valt je op dat mensen jou zien staan met je enorme camera. Sommige lijken zelfs boos te kijken en je in de gaten te houden. ‘Wat zullen ze wel niet van mij denken? Hoe ga ik in godsnaam deze mensen fotograferen?!

Keenan Hastings

Inderdaad, zomaar mensen fotograferen voelt in het begin heel vreemd. Maar zoals je misschien herkent, is het op reis of in een andere stad ineens een stuk makkelijker. Hoe komt dat?

Persoonlijk ben ik vaak bezig met wat andere mensen van mij denken als ik met mijn camera door de straten loop. Zeker in mijn eigen woonplaats heb ik hier last van. Op reis of in andere steden voel ik mij al snel een toerist en heb ik er veel minder moeite mee wat anderen van mij denken. Ik ben straks toch weer weg! Eigenlijk geldt dit voor je eigen woonplaats net zo, de drempel is alleen hoger.

Het helpt dus enorm om je in de rol van toerist te verplaatsen. Beeld je in dat je hier maar even bent en ga ervoor! Je zult vanzelf merken dat het mensen eigenlijk vrij weinig kan schelen dat jij foto’s maakt van bepaalde situaties. Sterker nog, veel mensen zullen nieuwsgierig zijn naar waar je mee bezig bent en komen een praatje met je maken!

Vind je het toch nog spannend? Hier zijn 3 tips die jou kunnen helpen om mensen op straat te fotograferen.

  • ‘Ik richt niet op jou maar op iets achter jou!’

Zie je een interessant persoon en wil je hem vastleggen? Richt de camera op tijd, druk de foto op het juiste moment af en maak wanneer hij verder loopt nog 2 of 3 foto’s van de lege ruimte achter de persoon. Hij zal dan denken: ‘Maakt hij nou een foto van mij? Oh nee, hij maakt een foto van iets achter mij.’ Het is een simpel trucje, maar hij werkt!

  • Gebruik geen enorme telelens!

Het ligt misschien een beetje voor de hand, maar gebruik geen enorme objectieven voor straatfotografie. Het valt mensen direct op als er een grote lens op hen gericht wordt. Een kleine 50mm lens trekt een stuk minder aandacht. Bedenk maar eens: door welke van de onderstaande fotografen zou jij liever op straat gefotografeerd worden?

  • Blijf vriendelijk en respectvol

Heeft toch iemand vragen over je foto’s? Geen probleem. Laat de persoon de foto zien en licht duidelijk toe waarvoor of waarom je deze gemaakt hebt. Bied hen ook altijd aan om de foto in hun bijzijn te verwijderen van je toestel. Zo voorkom je irritatie en problemen. Blijf vriendelijk en respectvol, dan zijn anderen dat ook naar jou toe!

Situatie 5: Wat betekent winst voor mij?

Je bent mooie foto’s aan het maken, en mensen kloppen steeds vaker bij jou aan voor leuke opdrachten. Maar hoe bepaal je jouw prijs? Is mijn tarief voor vrienden lager dan voor onbekenden? Wat betekent winst voor mij?

Exacte prijzen ga ik bij dit onderwerp niet noemen. Simpelweg omdat ik dit zelf ook altijd erg lastig vind en er veel factoren meespelen. De onderstaande tips zijn dus ook niet bepalend voor alle situaties.

Het advies dat ik wel wil meegeven is om een allereerst te kijken naar jouw eigen ervaring en vertrouwen. Als tweede adviseer ik om na te denken over de naamsbekendheid en exposure die een klus kan opleveren. Balans hierin vinden is lastig, maar met de onderstaande persoonlijke tips hoop ik je hierbij te helpen!

Vertrouwen en ervaring

Je eigen vertrouwen en ervaring is een belangrijke factor in het bepalen van je prijs. Jouw prijs straalt namelijk ook een bepaalde verwachting uit naar de klant.

Voel je jezelf nog niet helemaal bekwaam om de opdracht uit te voeren? Geef jezelf dan meer rust en ruimte door je prijs iets te laten zakken. Je zult zien dat je hierdoor prettiger werkt, betere resultaten oplevert en ook nog eens tijd neemt om prettiger te netwerken. Leg je de verwachting van de klant heel hoog, dan loop je het risico om een enorme druk te gaan voelen. Hierdoor presteer je wellicht minder, maak je foutjes en zul je ook niet lekker in je vel zitten en geen tijd nemen om contact maken met je omgeving.

Dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Sommige mensen presteren juist beter onder grote druk. Maar als je als fotograaf ook tijd wil nemen om jezelf te ontwikkelen zou ik optie 1 zeker overwegen. Zeker wanneer je een bepaalde opdracht voor het eerst uitvoert geeft het je rust om qua uurtarief laag te beginnen. Ging het goed? Mooi! Dan kun je de volgende keer met vertrouwen een hoger tarief vragen.

Welke prijs hang jij aan jouw foto’s? 

Natuurlijk, je wil graag een leuke winst maken op de opdrachten die je uitvoert en daarmee beloond worden voor jouw inzet. Maar zeker als beginnend fotograaf vind je het waarschijnlijk vooral gaaf als je foto’s gedeeld worden op social media, en geeft het een kick wanneer collega fotografen mooi commentaar geven op jouw foto’s. Een belangrijke vraag is dus: wat vind jij op dit moment belangrijk?

Zelf heb ik deze afweging ook moeten maken. Een foto van komeet Neowise trok de aandacht van persbureau AP. ‘Mogen wij deze foto beschikbaar maken voor internationale nieuwszenders?’ was de vraag. Vanuit gesprekken met mijn buurman wist ik dat er doorgaans veel geld betaald wordt door persbureaus voor bepaalde foto’s. Deze situatie riep echter een aantal vragen bij mij op:

  1. Als ik al geld vraag, hoeveel dan?
  2. Wat is een passend bedrag?
  3. Als ik geld vraag, scrollen ze dan niet gewoon verder op Instagram om een andere fotograaf te benaderen?
  4. Wil ik met deze foto geld verdienen? Of  wil ik dat hij gezien wordt?

Deze laatste vraag gaf voor mij de doorslag. Ik vind het in deze fase belangrijker dat mijn foto’s gezien, gedeeld en gewaardeerd worden. In plaats van een prijs aan de foto te hangen(en daarmee het risico lopen dat ze een andere fotograaf benaderen) heb ik met AP afgestemd dat zij de foto kosteloos beschikbaar mogen stellen, in ruil voor de garantie dat mijn naam en een verwijzing naar mijn Instagramprofiel bij alle publicaties vermeld zouden worden. Dit bleek een goede keus te zijn geweest en het heeft mij enorm veel opgeleverd.

Een belangrijke opmerking hierbij is wel dat beroepsfotografen deze aanpak niet op prijs zullen stellen. Je kunt je voorstellen dat zij uiteindelijk ook in prijs moeten zakken als steeds meer fotograferen foto’s gratis of voordelig gaan aanbieden. Ik zal daarom een volgende keer waarschijnlijk een andere keuze maken in een soortgelijke situatie.

Wat betekent winst voor jou?

Een voorbeeld: Iemand geeft aan dat hij/zij dringend foto’s nodig heeft van een bepaald product, maar niet veel te besteden heeft. Uiteraard kun je dan denken dat het dan ophoudt, omdat je simpelweg een passende prijs voor jouw diensten vraagt. Is er misschien nog een alternatief?

Je kan deze situaties ook aangrijpen om aan je netwerk of naamsbekendheid te werken. Deze persoon kan misschien niet veel geld missen, maar heeft wel een netwerk op LinkedIn, Instagram of Facebook. Je zou er in dit geval voor kunnen kiezen om akkoord gaan met zijn budget, met als voorwaarde dat hij de foto’s, een verwijzing en een positieve review deelt binnen zijn netwerk. Zo zijn beide partijen geholpen en levert dit wellicht weer een volgende klus op. Onderschat nooit de kracht van social media!

Ga maar eens bij jezelf na; Neem jij graag de fotograaf in dienst waarvan je gehoord hebt dat hij opdrachten weigert wanneer het te weinig geld oplevert? Of ga je met de fotograaf in zee waarvan je gehoord hebt dat hij graag zoekt naar een win/win voor beide partijen en met zijn klanten meedenkt?

Heb jij nog andere goede tips die je wil toevoegen? Laat een reactie achter!

5 thoughts on “5 herkenbare situaties voor een beginnende fotograaf

  1. Goede en handige tips, dank je wel voor het delen.
    Ben zelf een rookie fotograaf en vind het super leuk om te lezen hoe andere het doen.
    Wat ik gaaf vind is dat je op Instagram soms vermeld met welke instellingen je de foto hebt gemaakt. Dank je wel 😀🙏

Geef een reactie

error: Content is protected !!
×

Neem contact op via Whatsapp

× Heb je een vraag? Neem contact op!